Продажі електромобілів в 2023 р. досягнуть 14 млн од., а їхня частка – 20% авторинку – МЕА

Надихаючі новини щодо реалізації «Зеленого курсу для ЄС» цього разу стосуються електромобілів. Нагадаємо, що наша минула публікація була присвячена  «зеленим» LNG-заправним станціям, які Shell plc відкриває по усій Європі. Використання альтернативного палива та електромобілів зменшують шкідливі викиди в атмосферу.

Міжнародне енергетичне агентство MEA у звіті Global EV Outlook 2023 повідомляє, що частка електромобілів на світовому ринку в 2023 році може піднятися до рекордного рівня – зрости майже до 20% загального обсягу продажів авто. Це сприятиме серйозній трансформації автомобільної промисловості та матиме наслідки для енергетичного сектора. Аналітики вважають, що завдяки поширенню електромобілів світовий попит на нафту скоротиться на 5 млн барелів на добу до 2030 року.

У 2022 році у світі було продано понад 10 млн електромобілів, зазначається у звіті Global Electric Vehicle Outlook. Агентство очікує на зростання продажів ще на 35% цього року, тобто, досягнення позначки 14 млн. Це означатиме, що частка електромобілів збільшиться з 4% у 2020 до 18% у 2023 році.

«Тенденції, які ми спостерігаємо, мають значний вплив на глобальний попит на нафту. Двигун внутрішнього згоряння не має собі рівних вже більше століття, але електромобілі змінюють статус-кво. До 2030 року вони замінять споживання щонайменше 5 млн барелів нафти на добу. Автомобілі — це лише перша хвиля, незабаром підуть електробуси та вантажівки», – прокоментував виконавчий директор МЕА Фатіх Бірол.

Зараз переважна більшість продажів електромобілів зосереджена на 3 ринках: Китай, Європа, США. Саме на Китай припадало 60% світових продажів електромобілів у 2022 році. Сьогодні більше половини всіх електромобілів у світі зареєстровано в Китаї. Європа та США, другий і третій за величиною ринки, спостерігали значне зростання у 2022: продажі зросли на 15% і 55% відповідно, повідомляється у звіті МЕА.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *