Енергетичний перехід Shell Plc. Результати реалізації стратегії Powering Progress у 2021 р.

Боротьба зі зміною клімату вимагає невідкладних дій, безпрецедентного рівня співпраці та партнерства між урядами, компаніями та клієнтами. Енергетичний перехід стане найбільшою відомою технологічною революцією. Shell Plc також ставить кліматичні цілі: стати енергетичним бізнесом з нульовими викидами до 2050 року; вдвічі скоротити абсолютні викиди парникових газів до 2030 р. у порівнянні з рівнем 2016 р. на чистій основі. Це означає всі викиди від власних операцій, таких як нафтопереробка, видобуток нафти та газу та виробництво хімічних продуктів, а також усі викиди від енергії, яка купується для виконання цих операцій, як-от електроенергія, тепло та пара.

Світу буде потрібно менше нафти та газу, коли він перейде до енергетичної системи з низьким і нульовим рівнем вуглецю. У 2021 році видобуток нафти у Shell Plc був на 3,9% нижчим, ніж у попередньому році, та на 7,6% менше, ніж у 2019 році.

У 2021 р. Shell Plc запустила стратегію Powering Progress. У той час як, згідно з даними Міжнародного енергетичного агентства (МЕА), глобальні викиди CO2, пов’язані з енергетикою, фактично зросли на 2,4% у період з кінця 2016 року до кінця 2021 року, Shell Plc за цей період навпаки скоротила викиди на 18%. Це свідчить про значний прогрес у досягненні цілі в 50% скорочення до 2030 року.

Крім цього, у перший рік реалізації стратегії Shell Plc:

·    Розпочала співпрацю з провідними компаніями, які також прагнуть бути в авангарді енергетичного переходу.

·    Продовжила будувати бізнес матеріальної енергії.  Shell Plc має в експлуатації 4,7 ГВт відновлюваної генерації в стадії будівництва та/або на продаж та 38 ГВт на майбутні проєкти.

·    Розширила водневий бізнес.  Розпочала виробництво електролізерів потужністю 30 МВт, які можуть виробляти приблизно 4300 т декарбонізованого водню на рік. Зараз Shell Plc володіє та експлуатує 10% світових потужностей електролізера.

·    Прийняла інвестиційне рішення щодо виробництва в Нідерландах 820 000 т біопалива на рік. Цей заклад буде одним з найбільших у Європі з виробництва екологічно чистого авіаційного палива і відновлюваного дизельного палива, виготовленого з відходів. Очікується, що виробництво розпочнеться в 2024 році.

·    Продовжила будувати інфраструктуру, яка необхідна клієнтам компанії, коли вони переходять на енергію з низьким і нульовим викидом вуглецю.

·    Розширила мережу зарядки електромобілів з 60 000 точок до майже до 90 000.

·    Збільшила кількість точок заправки скрапленого природного газу у Європі та кількість місць для заправки воднем у Європі, Північній Америці та Китаї.

·    Оголосила про амбіції щодо того, щоб SAF до 2030 року становив щонайменше 10% продажів авіаційного палива.

·    Розширила операції з бункерування СПГ, щоб допомогти зменшити викиди з морського сектору.

·    Працювала із клієнтами в таких секторах, як комерційна, легка промисловість та технології, щоб декарбонізувати їхнє споживання енергії, забезпечивши електроенергією з поновлюваних джерел.

·    Налагодила партнерські відносини в секторі важкої промисловості, щоб дослідити, як зберігання водню та вуглецю може використовуватися для зменшення глобальних викидів вуглецю.

·    Інвестувала у CCS.  Shell Plc має два проєкти в експлуатації та понад 10 у розробці.

·    Вилучила приблизно 6 мільйонів тонн природних кредитів, не враховуючи торгову діяльність.

·    Підтримала політику уряду, пов’язану з кліматом, яка просуває мету Паризької угоди щодо зміни клімату.

Shell Plc будує низьковуглецевий бізнес майбутнього, важливою частиною успіху якого є здатність працювати сектор за сектором із клієнтами та зацікавленими сторонами. Компанія слухає своїх клієнтів, щоб зрозуміти, що вони цінують і чого потребують. Адже попит на продукти та послуги декарбонізації зростає. Вже понад 2000 компаній і організацій взяли на себе зобов’язання досягти чистих нульових викидів до 2050 року.

Зараз Shell Plc формує стратегічні альянси з великими транснаціональними компаніями, такими як Microsoft і Amazon, допомагаючи їм досягти нульових цілей.

«У 2021 році ми зробили значні кроки. Ми завершили одну з найбільших реструктуризацій в нашій історії, що робить нас більш динамічною компанією. Тепер наші цілі стають ще більш амбітними», – заявив Бен ван Берден, генеральний директор Shell Plc.

Більш детальна інформація про реалізацію стратегії у звіті Shell Plc: https://reports.shell.com/energy-transition-progress-report/2021/_assets/downloads/shell-energy-transition-progress-report-2021.pdf